Dizel Jeneratör ile Benzinli Jeneratör Arasındaki Farklar Nelerdir?

13-09-2021 10:26
Dizel Jeneratör ile Benzinli Jeneratör Arasındaki Farklar Nelerdir?

Enerji santralleri gibi kamu hizmetleri sağlayan endüstrilerden tutun küçük işletme veya ev sahipleri dahi seçecekleri jeneratörün hangi fosil yakıt ile çalışması gerektiğini seçme konusunda güçlük çekmektedir. Bununla beraber yaygın olarak birçok işletmenin yedek elektrik kaynağı tercihinde dizele gittiklerini biliyor muydunuz? Dizel jeneratör, benzinlilere göre belirgin avantajlara sahiptir ve bu avantajlardan dolayı özellikle büyük, endüstriyel işletme sahipleri bu cihazları acil durum güç kaynağı olarak seçmektedir.

Piyasada benzin ile çalışan büyük jeneratörler bulunmaktadır. Bu nedenle yüksek oranda elektrik gücü sağlayan benzinli jeneratörleri dizel jeneratörler ile karşılaştırmak pratik değildir. Bununla birlikte, dizel muadilleriyle rekabet edebilen düşük boyutlu benzinli jeneratör oldukça azdır. Dizel jeneratör fiyatları ile benzinliler arasındaki fark da jeneratör satın alınmadan önce değerlendirilmelidir.

İlk olarak, benzinli ve dizel jeneratörler arasındaki benzerlikleri karşılaştırarak başlayalım. Birkaç alanda, iki tür de yaklaşık olarak aynı performansı gösterir. Genel olarak hem benzinli hem de dizel jeneratörler yüksek ortam sıcaklıklarında iyi çalışabilir. Özellikle 10 kva jeneratör ve daha yüksek güç üretenleri ağır başlatma ve durdurma yükleri için idealdir. Hazır biçimde kolay temin edilebilir yakıtlar tüketirler ve kullandıkları yakıt fiyatları birbirine yakındır. Çalışma prensibi bakımından değişiklik teşkil etseler de güvenilirliği kanıtlanmış bir teknoloji kullanırlar ve günümüzde iki versiyon da düşük emisyon üretirler.

Dizel jeneratörlerin benzinlilere göre ilk avantajı, beslendikleri fosil yakıt türüdür. Özellikle depolama konusunda bu kriter dikkate alınmalıdır. Çünkü benzin dizelden daha yanıcıdır. Yakıtınızı bir atölye gibi yüksek ısı kaynakları veya açık alev bulunan bir alanda depolayacaksanız kazayla tutuşma riski olmadığından jeneratör dizel yakıt tüketirse daha güvenli olacaktır. Dizel ayrıca benzinden daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. İyi koşullar altında, dizel yakıt, katkı maddesi olmadan altı ila 12 ay arasında dayanır. Benzin ise katkı maddesi olmadan sadece üç aylık bir raf ömrüne sahiptir. Bu kısa sürede kullanım gereksinimi, jeneratör sahipleri için önemli maliyetler oluşturabilir.

Öngörülebileceği gibi güç miktarı arttıkça cihazın kullandığı yakıt miktarı artar. Örneğin 7.5 kw jeneratör, 1 kw’lıktan daha fazla yakıt tüketir. Nitekim dizel motorlar, aynı gücü elde etmek için benzinli bir motor kadar yakıt sarfiyatı gerektirmez. Bu sebeple daha düşük bir yakıt tüketimi ile ekonomi sağlar. Fakat dizel motorlar daha yüksek sıkıştırma oranların sürdürmek için benzinli motorlardan daha ağır olarak üretilmiştir. Bu nedenle portatif jeneratörler için taşınabilirlik, dizel versiyonlarda daha güçtür.

Genel koşullarda, rölantide, benzinli versiyonlara göre daha gürültülü çalıştıkları da unutulmamalıdır. Lakin benzinli motorların yeterli güç üretmesi için dizel motorlardan daha yüksek devirlerde çalışması gerekir. Çoğu küçük benzinli jeneratör 3.600 RPM'de çalışır. Dizel genellikle 1.800 RPM civarında çalışır. Bu da benzinli versiyonların zaman zaman daha gürültülü olabileceği anlamına gelir. Hem kendiniz hem de evinizin veya iş yerinizin etrafındaki bireyler için ses kirliliğinin motorun yakıtına ve gücüne bağlı olduğunu unutmayın. Büyük bir ev veya ortalama bir işletme için 7.5 kw jeneratör fiyatları ve işlevselliği bakımından yeterli olacaktır.

Dizel motorlar, benzinli motorlara göre daha az bakım gerektirir. Dizellerin değiştirilecek bujileri ve bakım değişim gerektiren karbüratörleri yoktur. 1.800 RPM, su soğutmalı dizel bir jeneratör, fazla bakım gerektirmeden 12.000 ila 30.000 saat arasında çalışabilir.Muadili bir benzinli jeneratör, büyük bir bakıma ihtiyaç duymadan 6.000 ila 10.000 saat çalışacaktır. Yapılan yatırım kısa vadede jeneratör fiyatları dizel versiyonlarını kullanıcılar tarafından karlı hale gelecektir. Dizellerin daha uzun ömürlü olmasının bir nedeni, dizel motorun benzinden daha düşük sıcaklıklarda çalışmasıdır. Ekstra ısı, bileşenlerde aşınmalara neden olur. Bir başka neden ise dizel yakıt egzoz gazının benzinli motor egzoz gazı kadar aşındırıcı olmamasıdır.

Son olarak, büyük dizel jeneratörlerin çoğu sıvı soğutmalıdır. Küçük, taşınabilir olanlar ise hava soğutmalıdır. Uzun süreli kullanım için sıvı soğutmalı modeller avantajlıdır çünkü hava soğutmalı modeller, özellikle yüksek ortam sıcaklıklarında uzun süre kullanıldığında aşırı ısınabilir. Dizel motorlar ayrıca ağır elektrik yükleri için uzun süre çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Benzinli jeneratörler ise yalnızca aralıklı kullanım için üretilmiştir. Bu da onları ara sıra yaşanan ufak kesintiler için ideal kılar. Tesisatınızın trifaze olması trifaze jeneratör almayı veya monofaze kullanımı için gerekli uygulamaları yapmayı unutmayın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.