Zeytin Toplama Makineleri Arasındaki En Önemli Farklar!

23-08-2021 14:24
Zeytin Toplama Makineleri Arasındaki En Önemli Farklar!

Zeytin toplama makineleri, hasat işlemini kolaylaştıran profesyonel araçlardır. Bu makineler, az ya da çok çekici tasarımları, hafiflikleri ve kaliteleri açısından farklı olan birçok versiyonda mevcuttur. Bu nedenle, özellikle iki niteliği birleştiren bir ürün seçmek önemlidir. Bunlar; ürünün kullanımının kolay ve rahat olması ve hasat verimine olumsuz etkide bulunmamasıdır. Hasadın hızı ve bolluğunun yanı sıra ağaç sağlığına da dikkat etmek önemlidir. Bu amaçla hasat makinelerinin dalın şekline uyum sağlayan ve yumuşak bir şekilde sarsan esnek dişlere sahip olması önerilir.

Zeytin hasat makinesi kullanımı, hasat süresinin sağlıklı ilerlemesine ve bu sürelerin azalmasına yardımcı olmuştur. Şu anda bu hedeflere hizmet eden; benzinli, elektrikli, akülü veya pnömatik zeytin toplama makinesi bulabiliyoruz. Tüm bu türler arasında zeytin hasat makinelerinin belirli fiyat, fayda, yönetilebilirlik ve konfor farklılıkları vardır. Makine farklılıklarına değinmeden önce, zeytin bahçemize en uygun zeytin hasat makinesini seçmek için topladığımız zeytin çeşitlerini dikkate almalıyız.

Örneğin Arbosana ve Koroneiki çeşitlerinin daldan koparılması zordur. Bu tarz zeytin çeşitlerimiz varsa daha güçlü zeytin hasat makinelerinin kullanılması tavsiye edilir. Bu nedenle bu tarz zeytin ağaçlarına sahip kullanıcılar tarafından özellikle benzinli motorlara sahip makineler seçilir. Benzinli motorlara sahip zeytin toplama makineleri daha güçlü, ağır ve kompakt olma eğilimindedir. Genel olarak konuşursak, kullanımları daha fazla fiziksel çaba anlamına gelir, arızalara daha yatkındırlar fakat daha hızlı bir toplama hızı sağlarlar.

Kullandığı enerji türüne göre diğer çeşitler elektrikli ya da akülü ve pnömatik olanlardır. Pnömatik makineler, gaz basıncının mekanik harekete çevrilmesi prensibiyle çalışır. Ülkemizde diğer versiyonlara nazaran pek sık kullanılmayan bu makineler, kullanım esnasında kompresör gerektirir. Son dönemde oldukça yaygın kullanılan zeytin silkme makinesi akü veya elektrikle çalışanlardır. Uzun şarj ömrü, hafif ve düşük maliyetli oluşu bu makinelerin tutulmasını sağlamıştır. Ayrıca ülkemizde genel itibariyle daldan koparılması çok güç zeytin türleri üretilmediğinden güçleri oldukça yeterli bulunmaktadır. Yine de bakım ve budama eksikliği, ağaç cinsi, sayısı ve bölgesel etkenlerden dolayı benzinli makineler de bir o kadar yaygındır.

Mekanizma değişkenlerine göre ise genel itibariyle iki çeşit hasat makine bulunmaktadır. Bunlardan ilki olan kanca benzeri bir uzantıya sahip zeytin toplama makineleri, ilk modellerde rastlanılan operatörünün maruz kaldığı ağırlığı ve titreşim miktarlarını azaltarak gelişti. Şu anda daha yönetilebilir ve kullanımı daha az yorucu makineler halinde karşımıza çıkıyor. Buna karşılık, hasat verimini düşürmemeleri için bir destek frenine ihtiyaç duyarlar. Bazı elektrikli modeller olmasına rağmen, daha yüksek güç ve performans beklentisi yaratmalarından dolayı benzinli versiyonları en çok satanlardır.

Farklı bir mekanizma kullanan diğer hasat makinesi, bir tarak ya da tırmığı andıran silkme makineleridir. Uzun bir demir boru üzerinde bulunan metal çubukların titreşmesi ile çalışırlar. Dalı kavrama ve sarsma gibi daha fazla güç gerektiren işlemleri gerçekleştiremediğinden kuvvetli zeytin danelerini koparmakta zorluk çekebilirler. Öte yandan, bu versiyon elektrikli hasat makineleri, küçük üreticiler tarafından geniş çapta kabul görmüştür. Şüphesiz bunu sağlayan ilk faktör, zeytin hasat makinesi fiyatları arasında en uygunu olmasıdır. Düşük fiyatı, kullanım kolaylığı ve düşük ağırlığı, geleneksel bir asadan veya elle toplamadan daha rahat ve üretken olmasını sağlar. Bazı modeller, mekanik arızaları azaltan aşırı eforu kontrol etme özelliğine sahiptir. Akülü modeller yerine yalnızca elektrikli olanlar tercih edilecekse, kullanım esnasında bir aksilikle karşılaşılmaması için kablo uzunluğuna dikkat edilmelidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.