Jeneratör Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Temel Özellikler

14-08-2021 11:29
Jeneratör Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Temel Özellikler

Elektrik kesildiğinde, bir jeneratör evinizi veya iş yerinizi kışın sıcak, yazın ise serin tutabilir; yemeğinizin soğuk kalmasını sağlayabilir, mutfakta yemek pişirme olanağı yaratır ve bilgisayarlar, telefon, endüstriyel makinalar gibi elektronik cihazları çalıştırabilir. Bir zamanlar jeneratör nedir sorusunun cevabı, yalnızca ara sıra yaşanan kesintiler için elinizin altında bulunması gereken güzel bir araç şeklinde verilebilirdi. Ancak aşırı değişken hava koşullarına bağlı elektrik kesintileri ve günümüz dünyasının daha fazla elektronikleşmesi jeneratörleri gün geçtikçe daha gerekli hale getiriyor.

Jeneratör seçimi yapmadan önce bu cihazlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Jeneratörler üretim aşamasında onlarca teste tabi tutulurlar. Daha sonrasında da ürünleri performans açısından test etmek için uzman mühendisler, markalar bir ısıtıcı, buzdolabı veya klima gibi bir kesinti sırasında güç sağlamak isteyebileceğiniz çeşitli temel cihazlarda denerler.

Jeneratörün vaat ettiği yükü kaldırabileceğinden emin olunana kadar bu işlem devam eder. Ayrıca jeneratör kapasiteye yakınken çalıştırdığı cihazların mekanizmasında devreye giren sistemlerin olumlu ve olumsuz etkileri değerlendirilir. Voltajda ani bir yükselme olduğunda ne olacağını belirlenir. Jeneratör markaları arasından iyi olanlar testleri adım adım geçerken, diğerleri arıza verebilir hatta tamamen bozulabilir. Ayrıca jeneratörü hareket ettirmenin ve kullanmanın ne kadar kolay olduğuna, benzini ne kadar verimli kullandığına ve tek bir depoda ne kadar süre çalıştığına da bakmak faydalı olacaktır.

Jeneratörler, watt cinsinden ölçülen güç ölçütleri ile satılır. Sağladıkları güç miktarı, aynı anda kaç elektronik ve cihazı çalıştırabileceğinizi belirler. Örneğin tipik bir ev için yaklaşık 5.000 watt'lık bir rakam yeterlidir. Eğer farklı alanlarda kullanmayı düşünüyorsanız; watt değeri, taşınabilirliği ve depolama özelliğine göre jeneratör çeşitleri incelenmelidir. Bu hususta dört farklı alternatiften birini seçebilirsiniz.

Ev tipi "standby” türü jeneratörler kalıcı olarak kurulur, doğal gaz veya propanla çalışabilir, bir kesinti sırasında otomatik olarak devreye girebilir. Taşınabilir ve invertör jeneratörler hareket ettirilebilir ve farklı boyutlarda gelirler. Watt değerlerine göre birçok farklı işte kullanılabilirler. Taşınabilir elektrik santralleri ise elektriği depolayan büyük pillerdir. Bir apartman dairesinde yaşayan ve dışarıda bir jeneratörü güvenli bir şekilde çalıştırmanın hiçbir yolunu yaratamayan biri için tek seçenek taşınabilir elektrik santralleridir. Fosil yakıt ile çalışmadıklarından jeneratör bakımı oldukça kolaydır.

Ev tipi stanby jeneratörler kurulumu güç cihazlardır. Bir profesyonel tarafından kurulmalıdır. Türkiye’de yaygın olarak kullanılmasa da benzin yerine doğal gaz ya da propanla çalışması, depolama aşamasının daha risksiz olduğuna işaret eder. Diğer tür jeneratörlere göre daha fazla güç üretir. Ortalama bu güç; 5000 ila 20000 watt arasında değişir.

Taşınabilir jeneratör fiyatları ev tipine nazaran daha düşük maliyetlidir. Genellikle büyük miktarlarda depolamanızı gerektirecek benzinle çalışırlar. Uzun süreli depolama için yakıtınıza stabilizatör eklenmelidir. Portatif jeneratörleri mülkünüzün herhangi bir yerinde veya dışında kullanabilirsiniz ama asla kapalı bir alanda kullanmamalısınız. Bu modeller hızla yüksek seviyelerde karbon monoksit üretebilir. Bu modellerin birçoğu elektrikli çalıştırma sunar. Bununla birlikte, elektrikli çalıştırma için gerekli olan pil, fiyata dahil olmayabilir. Bu tür jeneratörler ortalama 3.000 ila 8.500 watt güç sağlar.

İnvertör jeneratörler, taşınabilir jeneratörlere göre daha karmaşık bir motor yapısı barındırırlar. Tam güç çalışmak yerine çalıştırılması istenen cihazlara göre gücü otomatik olarak ayarlayabilirler. Yine taşınabilir jeneratörlere göre daha az gürültü çıkarırlar. Çoğu model taşınabilir jeneratörlere göre daha az karbon monoksit salınımı gerçekleştirir ve daha verimli çalışır. Ortalama 1.500 ila 6.500 watt güç sağlarlar.

Taşınabilir elektrik santralleri ise gaz veya propan kullanmaz; elektrik prizine takarak veya bazen dahil olan bir güneş paneli ile şarj edebileceğiniz bir pille çalışırlar. Bu sebeple piyasada güneş jeneratörleri olarak da adlandırılmaktadır. Jeneratör çalışma prensibi diğerlerine göre daha farklıdır. Motor barındırmadıkları için son derece sessiz cihazlardır. Fosil yakıt gerektirmediklerinden iç mekanlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilirler. Fakat diğer jeneratör türlerine göre çok daha güç sağlarlar. Ortalama modeller 1.200 ila 1.500 watt vaat etmektedir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.