Zeytin Hasat Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

07-08-2021 19:01
Zeytin Hasat Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Zeytin hasadı günümüzde genel itibariyle el ile hasat ve makine kullanılarak yapılan hasat olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Zeytin hasat makinesi kullanılarak yapılan hasadın da geniş piyasa ürünleri dolayısıyla birçok alt türü bulunur. Üstelik üreticiler de kendilerine özgü yöntemler ile hasat yöntemlerini çeşitlendirebilmektedir.

Zeytin hasadı, diğer tüm tarım ürünleri mahsulleri üreticiliğinde olduğu gibi tecrübe, araştırma ve bilgi birikimi gerektirir. Mevcut kaynakların bilinçli bir şekilde kullanımı, deneme yanılma ile hasada nazaran çok daha verimli bir yoldur. Elde edilen verilere ve bölgedeki pazarın durumuna göre zeytincilikte birçok etken değişiklik gösterebilir. Fakat sabit ve yüksek oranda olması gereken kıstas hasat verimliliğidir.

Hasat verimliliği, etkin bir şekilde hasat edilen ve işleme tesisine teslim edilen mahsul ile orijinal olarak ağaçlarda bulunan meyve arasındaki oran olarak tanımlanır. Bu oranı yüzde yüze yakın olarak tutmak hem üreticinin maddi karının artmasını hem de tüketicinin işlenmiş üründen en üst düzeyde memnun kalmasını sağlar.

Hasat verimliliğini yüksek düzeyde tutmanın en açık yollarından biri el ile hasattır. Fakat bu durum, işletmenin ekonomisini her zaman olumlu yönde etkilemez. Keza el ile yapılan ve kalitesinden hiçbir şey kaybetmemiş yüz üründen üreticinin elde edeceği kar, nispeten az zarar görmüş bin üründen edeceği kardan oldukça azdır. Bu noktada gözetilmesi gereken husus, en kısa zamanda en kaliteli zeytini hasat edebilmektir. Zeytin hasat makinesi özellikleri kaliteden ödün vermemenizi temin etmelidir.

İşte zeytin toplamada seçilecek makinenin önemi burada karşımıza çıkmaktadır. Mahsule zarar vermeden hasat işlemini tamamlayabilen bir makine seçimi, neredeyse geriye kalan tüm etkenlerden daha önemlidir. Fakat ürünün uzun ömürlü olması, kaliteli ve dayanıklı olması, bakım maliyetinden feragati sağlayabilmesi de göz ardı edilemez kriterlerdir.

Zeytin toplama makinesinin mahsule ya da ağaca zarar vermemesini temin edecek donanımları bulunan makineleri tercih etmek gerekir. Motor gücü, aparat dayanıklılıkları, parçaların yapıldığı materyaller ve imal ediliş biçimleri önem arz eder. Makineler yaygınlaşmadan önce güçlü motorlar tarafından yapılan hasadın mahsule ve ağaca zarar vereceği gibi yanlış algılar bulunuyordu. Bu algı yıkılsa da makine temin edilmeden önce motor gücü konusunda dikkat edilmesi gereken nokta, hasada ayırmayı planladığınız zaman dilimi olmalıdır. Ayrıca makinenin donanımlarını temin edebileceğiniz zeytin hasat makinesi yedek parça hizmeti sunan işletmelerle irtibatta olmak yararlı olabilir.

Titreşme prensibiyle çalışan zeytin toplama makinelerinde malzeme kalitesini bilmek faydalı olacaktır. Genelde bu zeytin hasat makinesi akülü olarak piyasada yerini almıştır. Uzunca bir borunun üzerinde bulunan metal çubuklardan oluşan bu makinaların birçoğu karbon fiber kaplama olarak karşımıza çıkıyor. Karbon fiber kaplama sayesinde metalin zeytin danesi üzerinde yapacağı zarardan kaçılmış olunuyor. Birçok ürün hali hazırda bu şekilde karşımıza çıksa da kalitesiz ürünlerden uzak durmak gerekiyor.

Zeytin silkme makinelerinin büyük çoğunluğu bünyesinde benzinli ve güçlü motorlar barındırır. Fakat birçok zeytin hasat makinesi motoru seçeneğinin bulunması aklınızı karıştırabilir. Bahçenizde ya da işletmenizde bulunan ağaçların gövde kalınlığı, dal miktarı ve bakım durumu gibi konuları ele alarak doğru güç seçimini yapabilirsiniz. Üstelik daha önce de belirttiğimiz gibi hasat için ayırmayı planladığınız zaman dilimi ve toplam ağaç sayısı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Tahmin edeceğiniz üzere yine en önemli konulardan biri güvenilir bir markadan ve kullanıcı yorumları olumlu olan bir makine tercihidir. Olumsuz bir tecrübeyle karşılaşmamak için daha önce bahsi geçen makine tarafından hasat gerçekleştirmiş kişilerin zeytin hasat makinesi kullanıcı yorumları ve önerilerini incelemek faydalı olacaktır.

Eğer büyük bir işletme sahibiyseniz ve diğerlerine nazaran daha yüklü maliyetleri göze aldıysanız, traktörlere aparat olarak bağlanabilen, ağacın gövdesinden silkme işlemi yapan otomatik makineleri tercih edebilirsiniz. Zeytin hasat makinesi fiyatları arasında pahalı bir yer edinse de iş gücünü minimuma indirmektedirler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.